Turrón. Heerlijk en echt speciaal voor deze tijd van het jaar....

09 November 2023
Turrón.  Heerlijk en echt speciaal voor deze tijd van het jaar....

Turron is een heerlijke Spaanse specialiteit die vooral tijdens de feestdagen, zoals Kerstmis, veel gevierd wordt. Het is een soort nougat en komt oorspronkelijk uit de regio Valencia in Spanje. Turron bestaat voornamelijk uit amandelen of hazelnoten en is gemengd met honing en eiwit.

Er zijn twee hoofdsoorten turron: "Turron de Jijona" en "Turron de Alicante." Turron de Jijona heeft een zachte textuur, vergelijkbaar met marsepein, terwijl Turron de Alicante harder en knapperiger is.
Het verschil zit niet in de ingredienten, maar in de bereiding.  In de harde versie vind je hele noten en in de zachte zijn het dan gemalen noten bijvoorbeeld. Beide varianten zijn erg populair en worden vaak in blokken gesneden en in mooie verpakkingen als cadeau gegeven tijdens de feestdagen.

Turron is niet alleen lekker, maar het heeft ook een lange traditie in Spanje. Het wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en het vieren van speciale momenten met familie en vrienden. Dus, als je tijdens deze periode in Spanje bent, is het proeven van turron zeker een aanrader!


Je zou het zelf kunnen maken, zie het recept onderaan deze pagina. 
Maar er zijn vele merken die je gewoon kunt kopen en die werkelijk heerlijk zijn.
We noemen er een paar: 

  1. 1880: Dit merk staat bekend om zijn hoogwaardige turron, met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Ze bieden een breed scala aan smaken, waaronder amandel, hazelnoot en chocolade turron.

  2. El Almendro: Dit merk is populair voor zijn Turron de Jijona en Turron de Alicante. Ze gebruiken traditionele recepten en hoogwaardige amandelen.

  3. Antiu Xixona: Een ander gerenommeerd merk uit de Jijona-regio, bekend om zijn kwalitatieve Turron de Jijona. Ze gebruiken lokale amandelen en honing om een zachte en smaakvolle turron te produceren.

  4. Vicens: Met meer dan 200 jaar ervaring is Vicens een van de oudste turronproducenten in Spanje. Ze bieden diverse smaken, waaronder turron met gekonfijt fruit en noten.  Ze hebben inmiddels meer dan 50 winkels, waaronder in Barcelona en Madrid (en 1 in Figueres) Het recept wordt  al 250 jaar angstvallig geheim gehouden wordt.

De belangrijkste verschillen tussen deze merken liggen vaak in de gebruikte ingrediënten, de productiemethoden en regionale invloeden. Sommige merken kunnen ook variaties aanbieden, zoals suikervrije turron of turron met toegevoegde smaken zoals kaneel of citroen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welk merk of welke variant het beste bij jouw smaak past.

Wil je toch zelf proberen jouw favoriete Turron te maken? Ga je gang..

Tips voor het maken van turron
  • Gebruik altijd amandelen van goede kwaliteit. Marcona-amandelen zijn de beste keuze, maar ook andere soorten amandelen zijn geschikt.
  • Rooster de amandelen voor een rijkere smaak.
  • Gebruik een thermometer om de temperatuur van het honingmengsel in de gaten te houden. Het mengsel moet ongeveer 110 graden Celsius zijn als je de eiwitten toevoegt.
  • Klop de eiwitten goed totdat ze stijf zijn. Zo krijg je een stevige turron.
Wat heb je nodig?
  • 500 gram amandelen
  • 500 gram honing
  • 250 gram suiker
  • 10 eiwitten
Bereidingswijze voor turron
  1. Rooster de amandelen in een oven voor 15-20 minuten op 180 graden Celsius.
  2. Hak de amandelen grof.
  3. Breng de honing en suiker in een pan aan de kook.
  4. Voeg de eiwitten toe en klop tot een dik mengsel.
  5. Voeg de amandelen toe en roer goed door.
  6. Giet het mengsel in een ingevette vorm en laat afkoelen.
Zoeken
Categorieën
Recent bekeken

Op de hoogte blijven van ons nieuwe aanbod?

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) in. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen (en mogelijk ook buiten) onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen content of advertenties aan jouw interesses en profiel aan. Daarnaast is het dankzij cookies mogelijk informatie te delen via social media. Lees hier meer over in onze Privacy- en cookieverklaring.

Oké